Liniile de la Nazca

Liniile de la Nazca

29 martie 2018 Mistere neelucidate 0 31

Liniile Nazca sunt o serie de geoglife și figuri geometrice gigantice, aflate pe platoul Nazca din Peru. printre imaginile de aici există linii drepte, triunghiuri, spirale, păianjen, maimuțe, pești, rechini sau balene ucigașe, lame, șopârle și flori.

Geoglifele au dimensiuni foarte mari de ordinul zecilor de metri, deci recunoașterea lor este posibilă numai de la înălțime. Figurile au fost descoperite atunci, când au început zborurile deasupra acestui platou, la începutul secolului XX.

Liniile Nazca sau păstrat într-o stare perfectă, datorită climei uscate, ce predomină aici. Se presupune că aceste figuri au o funcție similară piramidelor indienilor Maya, din America de Nord. Există mai multe teorii în ceea ce privește autorii geoglifelor, timpul și modul creierii lor, dar și scopul acestor imagini. Una dintre aceste teorii afirmă că liniile erau un mod al locuitorilor antici ai platoului de a comunica cu zeitățile, vreme cât complexitatea alcătuirii desenelor nu este observabilă de pe pământ.

Liniile respective reprezintă Niștie șanțuri cu lățime de până la 135 cm și adâncime de 40 – 50 cm, care formează, pe suprafața pietroasa a pustietății, niște dungi albe. Faptul că suprafața închisă la culoare se încălzește mai tare decât cea albă, creează o diferență de temperatură care permite liniilor să nu fie afectate de furtunile de nisip.

În scopul păstrării vestigiilor enigmaticei civilizații Nazca, autoritățile peruviene au instituit un control eficient al regiunii, cu scopul de a interzice turiștilor să treacă cu mașinile direct peste linii.

Alta ipoteza atribuie acestor linii un sens astronomic. Cercetătorii presupun că geoglifele au fost create până în secolul al XII-lea înainte de poposirea incașilor în această localitate. Ultimele investigații atribuie crearea lor civilizației Nazca, populație care a trăit pe acest platou până în secolul al II-lea î.d.Hr.

Originea liniilor rămâne totuși un mister, chiar și în prezent. Există o mulțime de ipoteze, foarte extravagante. De exemplu, doctorul Paul Kosok consideră că figurile și liniile reprezentau cartea astronomică a lumii. Cea mai populară ipoteză îi aparține lui Erich von daniken, care afirmă că imaginile reprezintă un marcaj destinate extratereștrilor. Conform unei alte idei îndrăznețe, locuitorii din Nazca au inventat balonul și au început să exploreze spațiul aerian. Această ideie s-ar justifica prin faptul că figurile se văd mai bine de la înălțime. Alt cercetător a presupus că liniile desenelor sunt niște piste de alergare rituale, iar arheologul Lancho afirmă că liniile reprezintă hărți, care arată calea spre unele izvoare subterane.

Alte ipoteze ale Liniilor din Nazca

Arheologul și matematicianul peruan  Maria Reiche declară că autorii desenelor făceau mai întâi niște schițe mici, apoi le produceau la dimensiunile dorite. Ea își susține afirmația prin schițele pe care le-a descoperit în această regiune. Cercetătoarea, care a dedicat studierii liniilor Nazca mai mult de jumătate de secol, a presupus că enigmaticele  figuri pot reprezenta cel mai mare calendar astronomic din lume. Unele imagini erau folosite pentru determinarea perioadelor aratului și semănatului. În unele imagini, spre exemplu, ciocurile păsărilor indică punctul răsăritului soarelui și ziua solstițiului.

Interesant este că pe marginile desenelor au fost găsiți stâlpi de lemn, înfipți în pământ, ce serveau ca punct de reper pentru configurare desenului. Sa determinat că stâlpii respectivi aparțin secolelor VI – I î.Hr. Tot acestei perioade aparțin și rămășițele așezării culturii Nazca, descoperite în apropierea misterioaselor linii Nazca.

În anul 2009 linii Nazca a fost descoperite și pe platourile Munților Karatau din Kazahstan. Geoglifele de aici par să schițeze o figură umanoidă, potrivită între două structuri neobișnuite.

Voteaza acest articol
3
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *