Orasul Xian din China

Orasul Xian din China

26 martie 2018 Constructii antice 0 51

China, secolul al XI-lea î.Hr.

Xian este cel mai mare oraș din partea nord-vestica a Chinei, dar și centrul  administrativ al provinciei Shanxi. În împrejurimile lui se află celebru mausoleu al împăratului Qin Shi Huangdi și Armata de Teracotă.

     Este unul din cele mai importante centre ale Chinei în plan istoric și cultural, capitala Chinei timp de 13 dinastii (perioadele Zhou, Qin, Han și Tang). Caravanele care se îndreptau spre China pe Drumul Mătăsii urmareau să ajungă în Xian. Aceste caravane, care transportau mătăsuri chinezești delicate, faianță sau ceai, erau trimise în Europa, prin Samarkand și Bukhara. Din această cauză, în Xian erau foarte mulți străini.

      În împrejurimile acestui oraș, au fost găsite dovezi străvechi, care atestă prezența omului pe aceste meleaguri. Descoperirile cele mai importante făcute aici, este sătucul neolitic din Banpo, el reprezintă cea mai veche atestare a prezenței omului în zonă. Primele case erau construite sub pământ, iar cele edificate mai târziu, sunt ridicate la suprafață și au acoperișul din lemn. Toate locuințele sunt amplasate în așa fel, încât intrarea să se facă prin partea sudică. Sătucul era înconjurat de un șanț artificial, care apăra locuitorii de animalele sălbatice, iar în perioada ploilor torențiale, canalul ajuta la evacuarea apei. În partea de est a așezării, erau amplasate atelierele de ceramică, iar în partea nordică – cimitirul.

Zone de vizitat in Xian

      Îndeletnicirile locuitorilor din Banpo erau vânătoarea, pescuitul, strânsul diferitor plante și fructe, chiar dacă gospodărirea casnică și agricultura începuseră să se dezvolte. În Xian se află două monumente inedite, Pagoda Gâștei Mari și Pagoda Mică a celor Două Gâște Sălbatice.

       Pagoda Gâștei Mari se află pe locul unde a fost amplasat Templul Iubirii Materne, la sudul orașului. A fost construit, în anul 648 d.Hr., de către al doilea împărat al dinastiei Tang, Gao Zong, și este dedicat mamei lui decedate. În afară de funcția comemorativă a mamei împăratului, templul reprezenta locul unde se păstrau scripturile budiste, aduse de celebru călugăr Xuanzang, care făcuse o călătorie în India.

       Pagoda Mică a celor Două Gâște Sălbatice este amplasată pe teritoriul templului Jianfu. Înălțimea acestei clădiri este de 43 de m, vârful sa prăbușit în secolul al XVI-lea în timpul unui cutremur. Templul Jianfu a fost de asemenea construit în anul 684 d.Hr., pentru comemorare decesului pașnic al împăratului Gao Zong. Astfel, Pagodă Mică și Templul au legatura directă cu Pagoda Gâștei mari.

       Palatul Afangun reprezintă încă un obiectiv, care merită vizitat în acest oraș. Acesta este cel mai renumit castel din China, a fost construit în anul 212 î.Hr. și oferă privitorului o imagine mareață și deosebit de impunătoare.

       În inima Xianului, chiar în centrul orașului vechi, se înalță  Clopotnița. În Evul Mediu, aici aveau loc deseuri cutremure de pământ. Potrivit unei legende vechi, aceste erau provocate de un șarpe care trăia chiar sub platoul pe care era construit orașul. Oamenii, vrând să-l alunge de pe aceste meleaguri, o construit Clopotnița. După finalizarea construcției, cutremurele au încetat, Asemenea clopotnițe erau nelipsite din orașele chineze din Evul Mediu. Sunetul clopotului vestea sosirea unei noi zile. Cu primele lui bătăi, în oraș se începe lucru cotidian, se deschideu porțile și târgurile, magazinele și piețele.

        Xianul reprezintă și astăzi un oraș important. Dacă  Beijing este capitala Chinei, importantă din punct de vedere politic și economic, Xian este orașul din care pornesc rădăcinile culturale ale întregii țări, locul unde se păstrează istoria ei.

        Din anul 1990, în conformitate cu planul dezvoltării economice a Chinei, Xian a devenit, pentru regiunile centrale și nordice ale țării, în Centru Cultural, educațional și industrial.

Voteaza acest articol
1
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *