11 februarie 2023

Casa Broaștei din  Bielsko-Biała, în provincia Silezia din sudul Poloniei

Un exemplu de arhitectură Art Nouveau din orașul Bielsko-Biała, în provincia Silezia din sudul Poloniei, este Casa Broaștei.

Are două broaște așezate deasupra intrării, una fumând o pipă și cealaltă cântând la mandolină, în timp ce gândacii se plimbă liberi pe pereți. Casa Broaștei se află în Piața Armatei Poloneze din Bielsko-Biała.

Bielsko-Biała este un oraș din sudul Poloniei, cu o populație de aproximativ 168.319 la 3 decembrie făcându-l al 22-lea oraș ca mărime din Polonia și o suprafață de 124,51 km2.

Este un centru al Aglomerării Urbane Bielsko și centru administrativ, auto, educațional, de transport și turism al Regiunii Podbeskiedzie, precum și al Regiunii Industriale Bielsko.

Acesta servește ca reședință a județului Bielsko, al euroregiunii Beskydy, al episcopiei romano-catolice de Bielsko–Żywiec și al episcopiei bisericii evanghelice din Cieszyn.

Situat la nord de Munții Beskid, Bielsko-Biała este compus din două foste orașe care au fuzionat în 1951 – Bielsko în vest și Biała în est – pe malurile opuse ale râului Biała, care odată despărțea Silezia și Polonia Mică.

Între 1975 și 1998, orașul a fost reședința Voievodatului Bielsko și se află în prezent în Voievodatul Silezia. Orașul este în prezent subdivizat în 12 districte și este membru al Asociației orașelor poloneze (Związek Miast Polskich).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *