6 februarie 2023

Catedrala cu 49 de clopote

Catedrala arhiepiscopală metropolitană romano-catolică Sf. Rumbold din Mechelen, Belgia, este dedicată Sfântului Rumbold, misionar creștin și martir care fondase o abație în apropiere.

Se zvonește că rămășițele sale ar fi îngropate în interiorul catedralei.

Examinarea de ultimă generație a relicvelor Sfântului Rumbold, a arătat o durată de viață de aproximativ 40 de ani și o dată a morții între 580 și 655, în timp ce tradiția pretindea 775 d.Hr.

În 1999, turnul catedralei a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ca parte a sitului.

Turnul conține 49 de clopote și doar cele mai mari clopote sunt încă în stare de funcționare.

Greutățile clopotelor variază de la 16 kg până la cel mai notabil clopot bourdonul Salvator, care bate orele și cântărește 8 tone.

Până în 1923, catedrala avea 18 clopote înainte de preluarea energiei electrice.

La treizeci și nouă de trepte deasupra acestui instrument, există un al doilea carillon complet unde se organizează concerte în timpul lunilor de vară.

În 2010, înainte de construirea unei parcări subterane în partea de nord a catedralei, 4.165 de schelete au fost dezgropate în timpul săpăturilor arheologice ale cimitirului.

Catedrala Sf. Rumbold a fost locul unde a avut loc nunta în 2008 a contelui Rodolphe de Limburg Stirum cu arhiducesa Marie-Christine a Austriei, fiica prințesei Marie-Astrid de Luxemburg.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *