27 februarie 2023

El Dorado, un oraș legendar care nu a fost niciodată găsit

De sute de ani, vânătorii de comori și istoricii deopotrivă au căutat El Dorado, orașul pierdut al aurului.

Ideea unui oraș plin cu aur și alte bogății are o atracție naturală, atrăgând indivizi din întreaga lume în speranța de a descoperi comoara supremă și o minune străveche.

În ciuda numeroaselor expediții în toată America Latină, orașul de aur rămâne o legendă, fără dovezi fizice care să-și susțină existența.

Conceptul de El Dorado a suferit mai multe transformări, iar în cele din urmă relatările despre mitul anterior au fost combinate și cu cele ale unui oraș legendar pierdut.

Mitul El Dorado rezultat a ademenit exploratorii europeni timp de două secole.

Printre cele mai vechi povești a fost cea spusă pe patul de moarte de Juan Martinez, un căpitan de muniții pentru aventurierul spaniol Diego de Ordaz, care a susținut că a vizitat orașul Manoa.

Martinez a permis ca un depozit de praf de pușcă să ia foc și a fost condamnat la moarte, totuși prietenii lui l-au lăsat să scape în aval de râu într-o canoe. Martinez s-a întâlnit apoi cu câțiva localnici care l-au dus în oraș.

Între timp, numele de El Dorado a ajuns să fie folosit metaforic pentru orice loc în care bogăția ar putea fi dobândită rapid. A fost dat comitatului El Dorado, California, și orașelor din diferite state.

De asemenea, a fost anglicizat la cuvântul unic Eldorado și este uneori folosit în titlurile produselor pentru a sugera o mare bogăție și avere, cum ar fi linia Cadillac Eldorado de automobile de lux.

El Dorado este, de asemenea, uneori folosit ca o metaforă pentru a reprezenta un premiu suprem sau „Sfântul Graal” pentru care cineva și-ar putea petrece viața căutându-l. Ar putea reprezenta dragostea adevărată, raiul, fericirea sau succesul.

Este folosit uneori ca o figură de stil pentru a reprezenta ceva mult căutat, care poate nici măcar nu există sau, cel puțin, nu poate fi găsit vreodată.

O astfel de utilizare este evidentă în poemul lui Edgar Allan Poe „El Dorado”. În acest context, El Dorado este asemănător cu alte mituri precum Fântâna Tineretului și Shangri-la.

Cealaltă parte a metaforei căutării ideale poate fi reprezentată de Helldorado, o poreclă satirică dată lui Tombstone, Arizona (Statele Unite ale Americii) în anii 1880 de un miner nemulțumit care se plângea că mulți dintre cunoscuții săi au călătorit departe pentru a găsi El Dorado, dar ca au ajuns să spele vase în restaurante.

Orașul sud-african Johannesburg este interpretat în mod obișnuit ca un El Dorado modern, datorită zăcământului de aur extrem de mare găsit de-a lungul Witwatersrand pe care este situat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *