11 februarie 2023

GALERIE // Neobișnuita Piramidă Bent din Egipt.

Piramida Bent se află în Dahssur, la aproximativ 40 km de Cairo. Este una dintre cele mai neobișnuite piramide din Egipt. Aceasta se înalță la un unghi de 55 de grade, pentru ca dintr-o dată să îşi schimbe înclinația, până la 43 de grade. De ce? Nimeni nu știe cu exactitate. Totuși, potrivit uneia dintre teorii, egiptenii și-arfi dorit, după ce construcția a început, pasaje și camere mai strâmte, motiv pentru care unghiul a fost schimbat. Acest lucru îi dă piramidei un aspect de „îndoire”. Baza piramidei este de 186,6 metri, iar construcţia are o înălţime de 101,1 metri.

Multe piramidele egiptene, inclusiv Marea Piramida din Giza, au avut inițial un înveliș de protecție exterior neted din calcar alb care strălucea sub soarele deșertului. Odată cu trecerea timpului calcarul s-a erodat, nu de tot însă în cazul Piramidei Bent. Aici, „carcasa exterioară” este încă vizibilă pe anumite porțiuni. Ea a fost construită de Sneferu, faraon al Egiptului Antic între 2613 î.Hr. și 2589 î.Hr. Arheologii cred că faraonul Sneferu are o cameră mortuară încă nedescoperită în interiorul piramidei.

Accesul în piramidă se face printr-un tunel lung de 80 de metri iar în interior, străbătând un labirint de tuneluri, turiștii pot vizita mai multe camere, fiecare cu povestea și specificul său.

Egiptenii antici au fost niște arhitecți deosebiți, având în vedere că în Egipt se află astăzi, printre multe alte construcții remarcabile, și cel mai mare monument de piatră de pe Terra – Piramida lui Kheops. Mai mult decât atât, complexitatea acestor monumente, dificil de reprodus chiar și acum, cu toată tehnica modernă, ridica mari semne de întrebare asupra autorilor acestora, alte teorii vorbind despre faptul că unele dintre piramide sunt mai vechi decât o spune istoria oficială și că nu au fost construite în timpul faraonilor…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *