22 ianuarie 2023

Miliarde de obiecte cerești au fost dezvăluite într-un studiu uriaș al Căii Lactee

Astronomii au publicat un studiu uriaș al planului galactic al Căii Lactee, care conține miliarde de obiecte cerești.

Noul set de date conține 3,32 miliarde de obiecte cerești, probabil cel mai mare catalog de acest gen de până acum.

Datele pentru acest sondaj fără precedent au fost prelevate cu camera Dark Energy, construită de Departamentul de Energie al SUA, la Observatorul Inter-American Cerro Tololo al NSF din Chile, un program al NOIRLab.

Miliarde de obiecte cerești compun o hartă unică a galaxiei noastre

Calea Lactee conține sute de miliarde de stele, regiuni strălucitoare de formare a stelelor și nori întunecați de praf și gaz. Catalogarea acestor obiecte pentru studiu este o sarcină herculeană, dar un set de date astronomice recent lansat, cunoscut sub numele de a doua lansare de date a Dark Energy Camera Plane Survey (DECaPS2) dezvăluie un număr uluitor de astfel de obiecte cu detalii fără precedent.

Sondajul DECaPS2, care a durat doi ani și a produs mai mult de 10 TB de date din 21.400 de expuneri individuale, a identificat aproximativ 3,32 miliarde de obiecte cerești. Astronomii și publicul pot explora setul de date aici.

Cum a fost realizată harta Căii Lactee?

Această colecție fără precedent a fost surprinsă de instrumentul Dark Energy Camera (DECam) de pe telescopul Víctor M. Blanco de 4 metri de la Observatorul Inter-American Cerro Tololo (CTIO), un program al NOIRLab al NSF.

CTIO este o constelație de telescoape astronomice internaționale așezate pe vârful Cerro Tololo din Chile, la o altitudine de 2.200 de metri. Punctul de observație înalt al CTIO le oferă astronomilor o vedere de neegalat asupra emisferei cerești sudice, ceea ce i-a permis lui DECam să surprindă planul galactic sudic într-un asemenea detaliu, scrie Phys.org.

DECaPS2 este un studiu al planului Căii Lactee văzut de pe cerul sudic, realizat la lungimi de undă optică și infraroșie apropiată. Primul set de date de la DECaPS a fost lansat în 2017 și, odată cu adăugarea noii lansări de date, sondajul acoperă acum 6,5% din cerul nopții și se întinde pe o lungime uimitoare de 130 de grade. Deși ar putea suna modest, aceasta echivalează cu 13.000 de ori suprafața unghiulară a lunii pline.

Setul de date DECaPS2 este disponibil pentru întreaga comunitate științifică și este găzduit de Astro Data Lab al NOIRLab, care face parte din Centrul comunitar de știință și date. Accesul interactiv la imagini cu panoramă/zoom în interiorul unui browser web este disponibil din Legacy Survey Viewer, World Wide Telescope și Aladin.

Miliarde de obiecte cerești au fost observate datorită unei noi abordări

Majoritatea stelelor și a prafului din Calea Lactee sunt localizate în discul său, în care se află brațele spiralate. În timp ce această abundență de stele și praf creează imagini frumoase, ea face și ca planul galactic să fie dificil de observat.

„Cârceii” întunecați din praf văzuți trecând prin imagini absorb lumina stelelor și elimină vizual în întregime stelele mai slabe, iar lumina nebuloaselor difuze interferează cu orice încercare de a măsura luminozitatea obiectelor individuale. O altă provocare apare din numărul mare de stele, care se pot suprapune în imagine și îngreunează separarea stelelor individuale de vecinii lor.

În ciuda provocărilor, astronomii s-au adâncit în planul galactic pentru a obține o mai bună înțelegere a Căii Lactee. Observând la lungimi de undă apropiate de infraroșu, ei au reușit să privească dincolo de o mare parte din praful care absoarbe lumina.

Cercetătorii au folosit, de asemenea, o abordare inovatoare de procesare a datelor, care le-a permis să prezică mai bine fundalul din spatele fiecărei stele. Acest lucru a ajutat la atenuarea efectelor nebuloaselor și a câmpurilor de stele aglomerate asupra imaginilor astronomice atât de mari, asigurându-se că catalogul final al datelor prelucrate este mai precis.

O hartă cu detalii fără precedent

„Atunci când este combinat cu imaginile de la Pan-STARRS 1, sondajul DECaPS2 completează o vedere panoramică de 360 de grade a discului Căii Lactee și, în plus, ajunge la stele mult mai slabe”, a declarat Edward Schlafly, cercetător la Space Telescope Science Institute administrat de AURA și un coautor al lucrării care descrie DECaPS2 publicată în Astrophysical Journal Supplement.

„Cu acest nou studiu, putem cartografia structura tridimensională a stelelor și a prafului Căii Lactee în detalii fără precedent”, a spus el.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *