6 februarie 2023

Pietrele Moeraki din Noua Zeelandă

Bolovanii sferici formați acum 56 de milioane de ani, în epoca paleocenului

Dacă vizitezi plaja Koekohe de pe coasta Otago, Noua Zeelandă, vei avea ocazia să vezi numeroși bolovani sferici de mari dimensiuni, cunoscuți sub numele de Pietrele Moeraki sau Bolovanii Moeraki. Unele dintre aceste uriașe pietre seamănă cu o cochilie de broască țestoasă, în timp ce altele și-au păstrat forma lor inițială.

Chiar dacă par niște formațiuni realizate de forțe supranaturale, pietrele Moeraki au fost formate datorită eroziunii provocate de acțiunea vântului și a valurilor. Pe măsură ce stâncile continuă să se erodeze, vor apărea și mai mulți bolovani Moeraki pe plaja Koekohe.

Formarea bolovanilor Moeraki

Potrivit cercetătorilor, este probabil ca bolovanii Moeraki să se fi format în urmă cu peste 56 de milioane de ani, în era paleocenului. Procesul lor de formare a apărut din straturi suprapuse de sedimente care se cimentează împreună cu mineralele. De-a lungul timpului, odată cu adăugarea continuă de straturi cimentate, bolovanii au crescut, ajungând astfel să aibă dimensiuni foarte mari. Au fost necesare multe milioane de ani pentru ca bolovanii mari să prindă contur, iar formarea unei pietre Moeraki nu este diferită de formarea unei perle într-o stridie. La fel ca în cazul unei perle, straturile de sediment au început să se formeze în jurul unei particule organice.

În interior, pietrele sunt destul de moi, însă învelișul extern al acestora este dur, fiind format în mare parte din calcit.

În ceea ce privește dimensiunea lor, există bolovani cu diametrul de un metru, în timp ce alții au diametrul mai mare de 2 metri.

Unii dintre bolovani au fisuri în interiorul lor, iar cercetătorii le-au numit „septari„.  Aceștia sunt de părere că septarii au apărut la scurt timp după formarea pietrelor. Desigur, nimeni nu știe exact de ce au apărut aceste fisuri, dar există diferite teorii cu privire la cauza lor. Poate s-au format ca urmare a cutremurelor sau poate pentru că noua formațiune s-a uscat mult prea repede.

Conform unei alte teorii, miezul organic al pietrelor s-a micșorat și a eliberat gaze care s-au extins și au pus presiune pe bolovanul format, ducând astfel la apariția septarilor.

Descoperirea bolovanilor Moeraki

Occidentalii au descoperit bolovanii Moeraki în anii 1800. În 1848, un om de știință și politician pe nume Walter Mantell a făcut un desen al plajei, desen în care apăreau și pietrele imense.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *