24 februarie 2023

Povestea bisericii din pustietate. Ușa se deschide și se închide singură o dată pe an

Există în România un loc special, care ascunde o poveste fantastică. Este vorba despre o biserică aflată în mijlocul pustietății, în câmp, aflată pe un loc unde odinioară era și un sat, care în prezent nu mai există.

Se spune că, acum câteva sute de ani, doi localnici s-ar fi dus, cu căruţele la târg, în Carei, iar, la întoarcere, nu au mai găsit nimic. Satul fusese înghiţit cu tot cu oameni.

Biserica se deschide singură, de Sfânta Maria

Oficial, satul a fost pustiit după războiale turco-tătaro-austro-ungare și după revoluția lui Rakoczi. Oamenii s-au mutat în Carei, unde au devenit haiducii orașului, un fel de poliție locală, la începutul secolului al 18-lea. Localnicii îi spun “Chighie” sau “Kigye”, dar localitatea nici măcar nu mai există pe hartă.

Legenda spune că acest biserica de pe fostul sat s-ar deschide singură o dată pe an, fără să fie nevoie de chei sau de vreo intervenție umană. Povestea din jurul bisericii este cunoscută de multă lume din zonă, fiind unul dintre locurile de pelerinaj, care aduna acum 60 de ani mii de oameni.

Potrivit calatorinbascheti.ro, în fiecare an, de sărbătoarea Sfintei Marii, oamenii veneau aici, în pelerinaj. Lăsau aici bilețele cu rugăciuni. Era considerată o biserică făcătoare de minuni, pentru că, în fiecare an, de Sfântă Mărie, la miezul nopții, ușa bisericii s-ar fi deschis singură, fără chei sau intervenția cuiva. După 24 de ore, tot singură s-ar fi închis. Iar miracolul era pentru oameni cu atât mai mare cu cât biserica este în mijlocul unui câmp și nu într-un sat locuit.

Comuniștii au interzis slujbele în acestă biserică

Biserica se află în nord-vestul țării, lângă Carei, la câteva sute de metri față de drumul european care duce spre Oradea. Din orice unghi l-ai privi, locul te impresionează, iar biserica așezată pe o limbă de pământ, în mijlocul pustietății, te lasă fără cuvinte. Este o biserică simplă, în fața căreia au rămas și azi 2 butuci de viță de vie și o cruce.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *