22 ianuarie 2023

Un nou studiu ar fi rezolvat misterul Liniilor Nazca

Un studiu recent, realizat de arheologii de la Universitatea Yamagata din Japonia, sugerează o nouă teorie care ar putea rezolva misterul Liniilor Nazca.

Liniile Nazca se găsesc în solul deșertului Nazca din sudul Peru. Desenele au fost realizate de poporul Nazca, o cultură arheologică distinctă de precedenta cultură Paracas, care s-a stabilit în valea drenajului Rio Grande de Nazca și în Valea Ica.

Liniile au fost realizate prin săparea unor șanțuri de mică adâncime în sol și prin îndepărtarea pietricelelor de culoare brun-roșiatică, acoperite cu oxid de fier, care acoperă suprafața deșertului, scrie HeritageDaily.

Astfel, oamenii au expus argila de culoare deschisă și varul, care contrastează cu suprafața înconjurătoare a terenului pentru a dezvălui modele distincte vizibile doar din aer.

Cum au apărut Liniile Nazca?

Prima descriere a Liniilor Nazca a fost făcută de Pedro Cieza de León, în lucrarea sa „Cronica Peru”, publicată în 1553, lucrarea în care le descrie ca pe niște marcaje de traseu în deșert.

Abia în secolul al XX-lea amploarea lor va fi dezvăluită lumii întregi, ceea ce a dus la descoperirea a aproximativ 358 de geoglife cunoscute până în prezent.

În ultimii ani, arheologii de la Universitatea Yamagata au efectuat o cercetare pe teren a Liniilor Nazca folosind fotografii aeriene de înaltă rezoluție și drone. Cercetătorii sunt convinși că Liniile Nazca au fost folosite ca o formă străveche de comunicare în deșert.

Liniile Nazca, folosite ca o formă străveche de comunicare în deșert

Tipurile liniare au fost folosite pentru a călători de la o vale la alta, în timp ce tipurile în relief (care înfățișează animale, păsări și diverse figuri), tind să fie desenate pe pante, de-a lungul căilor antice.

Din acest motiv, cercetătorii sugerează că figurile marcau rutele de comunicare între așezări.

De asemenea, echipa de la Universitatea Yamagata a descoperit recent 168 de geoglife care datează din perioada cuprinsă între 100 î.Hr. și 300 d.Hr.

Acestea se adaugă celor 190 descoperite între 2004 și 2018, ceea ce a dus la crearea unui parc arheologic în zona Aja în 2017 de către Ministerul Culturii din Peru.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *