1 februarie 2023

Un oraș roman complet a fost dezgropat în Luxor

Arheologii care lucrează în orașul Luxor, din sudul Egiptului, au descoperit un oraș roman complet, vechi de 1.800 de ani.

Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, a declarat că orașul datează din secolele al II-lea și al III-lea d.Hr. și l-a descris drept „cel mai vechi și mai important oraș găsit pe malul estic al Luxorului”.

„A fost descoperit un sat rezidențial complet, cu două turnuri pentru porumbei găsite pentru prima dată”, a anunțat Waziri într-un videoclip postat pe Twitter

Un oraș roman complet a fost dezgropat în Luxor

Aceste turnuri serveau drept cuiburi în care erau crescuți porumbei călători, a explicat Waziri. Păsările erau apoi folosite pentru a transporta mesaje în alte părți ale Imperiului Roman.

Săpăturile din acest oraș roman complet, care au început în septembrie, au scos la iveală și un tezaur de unelte, oale și monede romane din bronz și cupru.

Orașul a fost găsit în Luxor, un oraș modern care se află pe malul Nilului și este locul Tebei, faimosul oraș egiptean antic.

Un sit care abundă de descoperiri

Luxor găzduiește Valea Regilor și Valea Reginelor, renumite în întreaga lume, și a fost face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din 1979.

Waziri a lăudat descoperirea ca fiind o una rară într-un sezon deja „excelent”. Luxor este de mult timp un sit bogat în descoperiri arheologice, iar descoperirea acestui oraș antic vine după descoperirea unor morminte în ianuarie, scrie CNN.

Cel mai recent val de descoperiri vine înaintea deschiderii mult așteptate a Marelui Muzeu Egiptean din Cairo, la sfârșitul acestui an. Muzeul va expune multe dintre bogățiile antice ale țării, în ceea ce Ministerul Egiptean pentru Turism și Antichități speră că va fi un impuls pentru sector în urma pandemiei de COVID-19.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *